Met grote dankbaarheid kijken we terug op het jaar 2024, waarin Dew Mandir opnieuw een centrale rol mocht spelen in het spirituele, culturele en sociale leven van onze gemeenschap. Door middel van regelmatige diensten, educatieve programma’s, feestelijke vieringen en inspirerende ontmoetingen hebben we getracht een plek van verbinding, verdieping en devotie te zijn. In dit verslag geven wij een overzicht van de belangrijkste activiteiten die in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.
1. Wekelijkse zondagdiensten
Elke zondag kwamen wij samen voor onze reguliere dienst, bestaande uit:
- Pujá (verering) – Een rituele eredienst waarbij we het goddelijke in vele vormen aanbidden, volgens de vedische tradities. Dit moment van devotie wordt begeleid door mantra’s, offers, rituele handelingen en het aanroepen van zegeningen.
- Kirtan (samenzang) – Spirituele liederen (bhajans) gezongen door toegewijden, die vreugde, overgave en spirituele verbondenheid oproepen.
- Prashád (heilig voedsel) – Na afloop van de dienst delen we prashád uit, welke tijdens de Pujá geofferd is: symbolisch als zegen van het goddelijke en als uiting van gemeenschap.
- Pravachan (lezing) – Elke zondagdienst is er een inspirerende lezing over een spiritueel of filosofisch onderwerp, vaak aan de hand van teksten uit de Vedá’s, Puráns, Rámáyan, Bhagavad Gitá of andere geschriften. De sprekers waren pandits die gelieerd zijn aan Dew Mandir.
- Árti en Prárthná (lofzang en gebed) – De dienst wordt afgesloten met een gezamelijke lofzang en gebed. Hierna wordt de Prashád (offerspijzen) verdeeld onder de bezoekers.
2. Speciale feestdagen en vieringen
Door het jaar heen werden diverse belangrijke Hindoeïstische feestdagen gevierd met speciale diensten, uitgebreide pujá’s, thematische decoraties, culturele optredens en spirituele lezingen. Hieronder een overzicht van de gevierde feestdagen:
- 8 maart — Mahá Shivrátri
Feestdag gewijd aan Shiva, waarbij het programma de hele nacht doorgaat met abhishek, kirtan, meditatie, pujá en recitatie uit de geschriften. - 9 t/m 17 april – Chaitra Navrátri
Negen dagen gewijd aan Shakti/Durgá in haar verschillende vormen. Elke dag dienst in de mandir. - 17 april – Rám Navmi
Geboortedag van Shri Rám. Twee keer dienst, ochtend en namiddag, recitatie uit Rámcharitmanas, speciale symbolische viering van de geboorte van Rám. - 23 april — Hanumán Jayanti
Viering van de geboortedag van Shri Hanumán, met een speciale pravachan en recitatie van de Hanumán Chálisá. - 10 mei 2024 (gevierd op zondag 12 mei) — Parshuram Jayanti
Herdenking van de geboorte van de zesde avatar van Vishnu, Shri Parshurám, met pravachan over zijn leven en betekenis. - 16 mei 2024 (gevierd op zondag 19 mei) — Sita Navmi
Geboortedag van Sita Mátá, gevierd met kirtans en pravachan over haar toewijding, kracht en de rol van de vrouw in dharmisch leven. - 21 juli 2024 — Guru Purnima
Dag van eerbetoon aan de guru’s en spirituele leraren, met speciale lezing die hierop ingaat - 26 augustus 2024 — Krishna Janmashtami
Viering van de geboorte van Shri Krishna met speciale pravachan, pujá en kirtan en symbolische herbeleving van zijn geboorte. - 7 september 2024 — Ganesh Chaturthi
Viering van de geboorte van Shri Ganesh, met pravachan over zijn significantie, pujá en kirtan. - 11 september 2024 (gevierd op zondag 15 september) — Radha Ashtami
Viering van de geboortedag van Shri Radha Rani met bhajans en pravachan over haar spirituele betekenis. - 3 oktober t/m 12 oktober 2024 — Navratri
Negen dagen van Devi-verering, met dagelijkse puja’s, devi bhajans, overkoepelend thematische pravachan over 9 dagen. - 12 oktober 2024 — Vijayá Dashami / Dussehrá
Herdenking van de overwinning van het goede op het kwade; afsluiting van Navratri; programma over de hele nacht met meditatie, 1008 namen recitatie, Rámayan recitatie en gezamenlijke pujá/hawan. - 1 november 2024 — Diwali
Lichtjesfeest ter ere van Shri Laksmi Mátá en de terugkeer van Shri Ram naar Ayodhya; met Lakshmi puja in de ochtend. - 11 december 2024 (gevierd op zondag 8 december) — Gitá Jayanti
Herdenking van de openbaring van de Bhagavad Gitá; pravachan over verzen en uitleg over hun relevantie in het dagelijks leven. - 14 december 2024 (gevierd op zondag 15 december) — Dattatreya Jayanti
Geboortedag van de goddelijke triniteit Dattatreya, met meditatie en uitleg over spirituele leringen.
Feestdagen die per maankalender vallen, zijn jaarlijks aan wisselende data onderhevig.
3. Wekelijkse lessen
Hindi-les
Elke woensdagmiddag en zondagochtend vonden Hindi-lessen plaats voor kinderen en jongeren. De focus lag op taalvaardigheid, lees- en schrijfvaardigheden, en het begrijpen van eenvoudige, conversaties, verzen en liederen. Naast taalontwikkeling bood dit ook een cultuurhistorisch kader, waarbij de kinderen in aanraking kwamen met traditionele spreekwoorden en verhalen.
Yoga-les
Op woensdagavonden vond de wekelijkse yogales plaats, onder leiding van een ervaren yogadocent. De lessen bestonden uit fysieke houdingen (asana’s), ademhalingstechnieken (pranayama) en meditatie. De sessies waren laagdrempelig en toegankelijk voor jong en oud.
4. Bhavishya: voor de kinderen
Gedurende het jaar organiseerden we interactieve kindersessies, elk met een eigen thema. Deze sessies vonden plaats op zaterdagen of zondagen en hadden als doel kinderen op speelse wijze te laten kennismaken met de verhalen, waarden en symbolen uit het Hindoeïsme. Activiteiten varieerden van kindvriendelijke pujá spelletjes, knutselen, quizzen tot zang en dans.
Datum | Thema |
Zaterdag 3 februari | Bhavishya 5-jarig bestaan! |
Zondag 30 juni | De Mandir, hoe, wat en waarom? |
Zaterdag 30 november | Vishnu en 10 avatars |
De sessies werden druk bezocht en met enthousiasme ontvangen door zowel kinderen als ouders.
5. Rituelen en samskara’s
Het afgelopen jaar vonden diverse belangrijke levensgebeurtenissen plaats in onze mandir. Deze traditionele rituelen vormen een belangrijk onderdeel van het Hindoeïstische leven:
- Vivaah (huwelijk) – Diverse huwelijken werden voltrokken in de mandir volgens vedische rituelen, waarbij heilige vuurceremonies en geloften centraal stonden.
- Mundan (eerste haarceremonie baby) – Jonge kinderen ondergingen hun eerste hoofdkaalschering, wat traditioneel wordt gezien als het verwijderen van negatieve invloeden.
- Janew (Upanayana sanskar) – Jongens ondergingen de initiatierite waarbij zij de heilige draad (yajnopavita) kregen en werden ingewijd in spirituele studie.
6. Educatieve bezoeken
Gedurende het jaar ontvingen wij verschillende schoolklassen en studenten uit het primair, voortgezet en hoger onderwijs. De leerlingen kregen:
- Een rondleiding door de mandir
- Een introductie tot het Hindoeïsme, toegespitst op hun leeftijdsgroep
- Een ontmoeting met een vertegenwoordiger van het bestuur of jongerencommissie, die vragen beantwoordde en ervaringen deelde.
Deze bezoeken werden vaak opgenomen in het lesprogramma van burgerschap, godsdienst of wereldoriëntatie.
7. ‘Wereldreis door eigen stad’
Als onderdeel van dit initiatief van Gemeente Den Haag, openden wij de deuren van onze mandir voor het bredere publiek op 23 maart 2024. Bezoekers van allerlei achtergronden kregen de gelegenheid om kennis te maken met de gebruiken, rituelen en achterliggende filosofie van het Hindoeïsme. Er waren doorlopende rondleidingen met uitgebreid uitleg over de mandir en de Sanatana Dharma en de mogelijkheid om vragen te stellen.
De belangstelling was overweldigend en velen gaven aan dat het bezoek hun kijk op het Hindoeïsme had verdiept.
8. Workshops en spirituele verdieping
Door het jaar heen werden diverse workshops georganiseerd, waaronder:
- Meditatie
- Rámáyan reciteren
- Prashád maken
Deze bijeenkomsten werden geleid door experts en boden verdieping voor alle geïnteresseerden.
9. Vrijwilligersbijeenkomsten
Onze mandir draait dankzij de inzet van vele toegewijde vrijwilligers. Ter erkenning van hun bijdrage organiseerden wij regelmatig bijeenkomsten, waaronder:
- Startbijeenkomst in januari, met plannen en doelen voor het jaar
- Evaluatie en dankdag in december, met hapjes, muziek en het uitreiken van kleine attenties
- Tussentijdse overlegmomenten per team (schoonmaak, keukenteam, decoratie, techniek, educatie)
Samen zorgen we voor een warme, gastvrije en goed georganiseerde tempelomgeving.
Waardering voor onze vrijwilligers
Geen enkele activiteit binnen de Shri Sanatan Dharm Dew Mandir zou mogelijk zijn zonder de tomeloze inzet van onze vrijwilligers. Zij vormen het kloppend hart van de mandir en dragen met liefde en toewijding bij aan het reilen en zeilen van elke dienst, viering en bijeenkomst.
Elke zondag en tijdens alle bijzondere gelegenheden staan onze vrijwilligers al vroeg klaar om de voorbereidingen te treffen. Ze zorgen ervoor dat de tempelruimte netjes en uitnodigend is, helpen bij het opstellen van de benodigdheden voor de puja, bereiden met zorg het prashad voor en zorgen ervoor dat alles ordentelijk en in harmonie verloopt. Ook achter de schermen draaien zij mee met evenveel toewijding: zij vegen en dweilen de zaal, maken de toiletten schoon, stofzuigen de mandirruimte en zorgen ervoor dat onze gemeenschappelijke ruimte weer in perfecte staat is voor de volgende dienst.
Hun werk gebeurt vaak in stilte en bescheidenheid, maar de impact ervan is onmiskenbaar. Dankzij hun inzet kunnen bezoekers zich volledig richten op devotie, bezinning en gemeenschap. Hun dienstbaarheid weerspiegelt de kernwaarden van het Sanatan Dharm: seva (dienstbaarheid), satsang (gemeenschap) en shuddhata (reinheid).
Namens het bestuur en de gehele gemeenschap spreken wij onze diepe dank en waardering uit voor deze toegewijde groep mensen, die week in week uit, onzichtbaar maar onmisbaar, de ruggengraat vormen van onze mandir.
Slotwoord
Wij danken alle leden, bezoekers, vrijwilligers, donateurs en betrokkenen voor hun onmisbare bijdrage aan het slagen van al deze activiteiten. Moge het komende jaar opnieuw in het teken staan van saamhorigheid, dharma, en spirituele groei.
Namaskar, Jay Shree Ram!