Bhavishya – “The Kick-off”

Op 2 februari 2019 was het zover, de kick-off van Bhavishya in Dew mandir Den Haag.

Bhavishya is een initiatief van Shri Sanatan Dharm Dew Mandir, omdat de Dew Mandir gelooft dat jongeren de hoeksteen vormen van de samenleving. Het is volgens de Dew Mandir daarom cruciaal dat er wordt bijgedragen aan de persoonlijke ontwikkeling van onze kinderen en daar is ‘dharm’ onlosmakelijk mee verbonden. Bhavishya zal maandelijks met een programma komen, toegespitst op kinderen waarbij ze leren over een specifieke devi of devta, eventueel in combinatie met een feestdag. Bhavishya is begonnen met een Ganesh poojá, omdat we in onze dharm altijd beginnen met het eren van Ganesh Bhagwán.

De Dew mandir was op deze dag helemaal ‘kids proof’ gemaakt waarbij de kinderen samen met hun ouders op kussentjes konden zitten. Alle kinderen kregen een murti van Ganesh Bhagwán van de mandir die ze tevens mochten houden na afloop. Aan de hand van deze murti’s, de benodigdheden en hun eigen offeringen zouden ze de pooja uitvoeren. Op hun zitplek stond voor alle kinderen een goodiebag klaar met een boekje speciaal voor hun vormgegeven en voorzien van het programma, mantra’s, uitleg over het Hindoeïsme, kleurplaten, een stappenplan om de Ganesh poojá thuis te kunnen verrichten en kleurrijke printen en verhalen. Ook zat er nog eens een lekkernij in de tas!

Pandit Djwalapersad heeft samen met zijn dochter, Vidhatri, het welkomstwoord gehouden. Hierbij legden zij uit dat het initiatief van Bhavishya eigenlijk komt vanuit een gemis aan ‘kindvriendelijke’ diensten in de mandir. Hiermee werd er gedoeld op diensten waar er voldoende tijd genomen kan worden om kinderen uit te leggen waarom en hoe we handelingen verrichten in onze Hindoe dharm. Tijd voor meer interactie met kinderen en waar ze zelfs vragen kunnen stellen. Het programma van de dag was daarom ook hierop afgestemd, helemaal in het Nederlands, er werden ook vragen aan kinderen gesteld en alles werd op een visuele manier uitgelegd.

Persoonlijk vond ik het een genot om alle kinderen zo gebiologeerd te zien op deze dag. Met volledige toewijding onder leiding van ouders en pandit Djwalapersad hebben ze de poojá uitgevoerd. Er was tevens ruimte voor spelletjes en aan het eind van het programma was er gewoon patat, berlinerbol en heel veel lekkere kinderdrankjes! Mijn neefje was helemaal happy en vroeg zijn moeder in de auto wanneer er weer een kinderfeestje was in de mandir!

Pandit Djwalapersad zei overigens iets wat ik nog belangrijk vind om te herhalen, namelijk: ‘ook al snappen kinderen niet alles, maar het is belangrijk om ze naar de mandir te brengen. We moeten hen kennis laten maken met de harmonie en de positieve sfeer die hier heerst’. Gelukkig is Bhavishya met kindvriendelijke diensten gekomen, maar laten we de jeugd ook vooral naar de overige diensten blijven meenemen. Het draagt alleen maar meer bij aan een ‘volledige’ ontwikkeling die jij als ouder voor ogen hebt. Hoe meer onze kinderen worden blootgesteld aan harmonie, positiviteit en liefde, hoe beter. En religie is liefde in haar puurste vorm!!

Geschreven door: Sheetal